Na wszelkich stoiskach regionalnych nie może nigdy zabraknąć produktów regionalnych oraz tradycyjnych.
Produkty regionalne to takie, które powstają tylko w danym rejonie, ponieważ na przykład tylko tam znajdują się odpowiednie składniki lub właśnie w tym miejscu jest mozliwośc tworzenia danego produktu.
Natomiast produkty tradycyjne to produkty oparte na starych recepturach, teoretycznie znanych, wielokrotnie wytwarzanych.
Targi handlowe bardzo często posiadają takie stoiska handlowe, które cieszą się wielką popularnością. Ludzie, którzy intuicyjnie lubią wypróbowywać nowe smaki, szukają ich na stoiskach z produktami regionalnymi oraz tradycyjnymi.

Zazwyczaj potrawy tradycyjne to takie, które pamiętamy z dzieciństwa, a które zanikneły teraz z powodu dostępu wielu produktów w hipermarketach. Niestety są one dzisiaj napakowane konserwantami oraz ulepszaczami. Nic nie zastąpi tradycyjnych potraw takich jak te serwowane na stoiskach regionalnych.

Produkty na takich stoiskach najczęściej oznaczone są certyfikatami, które zaświadczają o tradycyjnej recepturze oraz o składnikach regionalnych, zdrowych i tych najwyższej jakości.